Sfaturile medicului dermatolog Anca Minca
Acneea este una din cele mai frecvente și mai neplăcute afecțiuni ale pielii, întâlnită nu doar în rândul adolescenților, ci și a pacienților maturi. Indiferent de tipologia acesteia și de factorii declanșatori, este foarte important să fie analizată și supravegheată de un medic dermatolog, să îngrijim pielea corespunzător și să recurgem la tratamente delicate care să accelereze vindecarea acesteia și să prevină apariția cicatricilor post-acneice ori, după caz, să le trateze.
Ce este acneea?
Acneea este o tulburare inflamatorie a unităților pilosebacee și se manifestă prin leziuni precum comedoane deschise (negre) și închise (albe), papule inflamatorii, pustule, noduli și chisturi. Vorbim de o afecțiune cronică și inflamatorie a pielii generată de astuparea foliculilor de păr cu ulei și celule moarte ale pielii. În acest mod apar coșurile, punctele negre sau albe, petele roșiatice pe ten, pe gât, pe spate, piept sau brațe.
De ce apare acneea?
Sunt patru mari cauze generatoare ale acneei:
- Producem în exces sebum.
Suntem cu toții diferiți, avem tipologii diferite de piele. În special cei cu tenul gras, dar și mixt, se confruntă cu această probemă. Porii de la suprafața pielii sunt conectați cu glandele sebacee prin intermediul foliculilor, adică exact locul de unde firele de păr încep să crească. Avem, așadar, în acea zonă, mici compartimente în care se secretă lichid gras, denumit sebum, ce are funcția de a lubrifia părul și pielea. Sebumulul mai are rolul de a transporta celulele moarte ale pielii prin foliculi până la suprafața pielii. În momentul în care secretăm mai mult sebum, suntem predispuși la apariția acneei.
- Foliculii de păr înfundați de ulei și celulele moarte ale pielii.
În momentul în care avem sebum în exces, se poate bloca foliculul de la rădăcina firului de păr iar uleiul să se se acumuleze astfel sub piele. Dacă foliculul înfundat este mai aproape de suprafața pielii, atunci vor apărea puncte albe. Porii congestionați de bacterii și ulei devin maronii atunci când sunt expuși la aer, transformându-se în ceea ce numim puncte negre.
- Acumulare de bacterii
Foliculii înfundați conțin sebum, celule ale pielii și bacterii, precum Propionibacterium acnes (P. acnes) ce trăiesc pe piele și contribuie la infecția coșurilor.
- Inflamație.
Când foliculii de păr blocați se inflamează din cazua bacteriilor, apar coșuri și chiar chisturi, dacă inflamația se află la adâncime.
Acneea, agravată de modificări hormonale
Erupțiile acneice pot fi declanșate și agravate de modificările hormonale, la orice vârstă. Adolescenții, spre exemplu, se confruntă cu creșterea hormonilor androgeni, iar femeile la vârsta mijlocie, în special, cu schimbările hormonale, al nivelului de estrogen. Nici bărbații nu sunt feriți de aceste probleme, în cazul lor având de a face cu fluctuațiile de testosteron. Nivelurile ridicate determină glandele uleioase să producă mult mai mult sebum decât are nevoie pielea. Sebumul excesiv poate descompune pereții celulari din pori, determinând creșterea bacteriilor și favorizând formarea coșurilor.
În cazul femeilor, acneea, la orice vârstă, poate fi influențată de:
- Menstruație – coșurile apar chiar înainte de menstruație
- Sarcină – în special în primele 3 luni de sarcină
- Sindromul ovarului polichistic
- Genetică – predispoziția se poate moșteni de la părinți
Acneea, declanșată sau agravată de medicamente
Acneea poate fi declanșată sau agravată de consumul de medicamente care conțin corticosteroizi, testosteron, pilule contraceptive, litiu (utilizat pentru a trata depresia și tulburarea bipolară) sau unele medicamente utilizate pentru a trata epilepsia.
De asemenea, dacă luăm antibiotic o lungă perioadă de timp, flora intestinală poate fi afectată, și astfel vor apărea dezechilibre la nivelul pielii.
Mâncăm dezechilibrat
Acneea poate fi declanșată și agravată de consumul unor alimente bogate în carbohidrați (pâine, covrigi), lapte degresat, proteine din zer, alimente bogate în zahăr.
Stres emoțional.
Dacă parcurgem o perioadă stresantă, putem observa agravarea acneei existente din pricina creșterii nivelului de cortizol.
Alți factori agravanți ai acneei
- Fumatul
- Haine sau accesoriile care presează zonele deja inflamate
- Anumite produse de machiaj sau îngrijire a pielii nepotrivite
- Produse de styling grase (ceară de păr, pomadă)
- Aer poluat
- Zonă cu umiditate crescută
Tipuri de acnee
În funcție de severitate, întâlnim 4 grade de severitate:
Gradul 1. Formă ușoară, manifestată prin comedoane deschise și închise cu puține papule și pustule inflamatorii.
Gradul 2. Forma moderată – papule și pustule, în principal pe față.
Gradul 3. Formă moderat severă – avem papule, pustule și noduli inflamați ocazional
Gradul 4. Formă severă – mulți noduli și pustule mari, dureroase.
Cum se diagnostichează acneea
În primul rând, este important foarte important să mergem la un consult dermatologic. Acneea nu înseamnă doar ce se vede la exterior, ci trebuie investigată cauza apariției sale și decise metodele de tratament. Nu este suficient, și nici indicat, să ne bazăm pe produse din comerț despre care suntem informați că usucă acneea ori chiar o elimină.
De foarte multe ori, cauzele sunt descoperite în urma analizelor medicale și astfel se poate pune diagnosticul corect și decis planul de acțiune.
Anca Minca, medicul dermatolog al Clinicii Noblezza oferă consult specializat și tratamentul necesar. Vindecarea este accelerată și cu ajutorul tratamentelor noninavize de la Noblezza, ce au și rolul de a preveni sau trata cicatricile și semnele post-acneice.
Este foarte important să respectăm indicațiile medicului dermatolog, întrucât acneea, incorect gestionată, poate lăsa urme deloc plăcute chiar pentru tot restul vieții.
De aceea, recomandăm părinților să își informeze corect copiii adolescenți care se confruntă cu această afecțiune a pielii despre cum trebuie să procedeze, ce trebuie să facă și, mai ales, ce să nu facă.
Echipa Clinicii Noblezza este alcătuită din specialiști care oferă suportul necesar în gestionarea acestei afecțiuni. Este nevoie doar să realizați o programare la medicul nostru dermatolog și împreună vom decide care este soluția potrivită, astfel încât să identificăm și eliminăm cauzele declanșatoare ale acneei și să tratăm semnele deja existente de la nivelul pielii.